Americké akcie během dopoledne mírně oslabovaly

15.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování snižovaly, i když den zahájily růstem. Zpočátku příznivě působila zpráva o výrazném poklesu inflace a o rekordním přílivu kapitálu, později se ale trh začal více řídit technickými faktory. Na pátek totiž připadá takzvaný den čtyř čarodějnic.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.889 bodů a proti středečnímu závěru byl vyšší jen asi o pět setin procenta. Naopak index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 0,2 procenta a pohyboval se kolem 2259 bodů. Index S&P 500 byl slabší o 0,2 procenta a nacházel se v blízkosti 1271 bodů.

Den čtyř čarodějnic přichází pouze čtyřikrát do roka, vždy třetí pátek v březnu, červnu, září a prosinci. Ten den končí platnost termínových kontraktů na akciové indexy, opcí na akciové indexy, opcí na akcie a futures na jednotlivé akcie. Těsně před tímto dnem kurzy výrazně kolísají.

Donedávna se používal pouze termín den tří čarodějnic, protože neexistovaly futures na jednotlivé akcie. To jsou poměrně nové finanční nástroje. Vysoká kolísavost kurzů v tento den je výsledkem snah investorů o výhodnější úpravu portfolií.

Dow Jonesův index byl v kladných hodnotách hlavně díky akciím tabákové společnosti Altria Group. Akcie firmy zpevnily asi o šest procent díky verdiktu nejvyššího soudu státu Illinois. Ten zrušil pokutu 10,1 miliardy dolarů, kterou měla zaplatit součást Altrie Philip Morris za údajné klamání spotřebitelů.

Naopak akcie Procter & Gamble asi 2,5 procenta oslabily, o den dříve ale vystoupily na rekordní maximum. Klesaly ale také akcie dalších výrobců spotřebního zboží, jako Colgate-Palmovile a Clorox.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK