Japonské akcie dále klesly, jen na šestitýdenním maximu k dolaru

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. prosince (ČTK) - Japonské akcie klesly třetí den po sobě a jejich hlavní index ztratil půl procenta. Investoři kvůli sílícímu kurzu jenu opět prodávali akcie velkých vývozců. Japonský jen pokračoval v růstu a vystoupil na šestitýdenní maximum k dolaru a měsíční vrchol k euru.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,53 procenta na 15.173,07 bodu. Za poslední tři dny ztratil asi čtyři procenta.

Silný jen nutil investory prodávat akcie vývozců, například výrobce elektroniky Matsushita Electric Industrial. Pokles cen ropy pod 60 dolarů vyvolal rovněž oslabení akcií ropného sektoru jako Teikoku Oil.

Na devizovém trhu pokračovaly nákupy jenů japonskými investory, kteří domácí měnu předtím houfně prodávali. Podle obchodníků byla tato vlna zpětných nákupů nevyhnutelná, protože sázky na pokles jenu dosáhly neudržitelné úrovně. Nejvíce vůči jenu nyní klesá australský a novozélandský dolar, protože investoři předtím nejvíce prodávali jen právě na paritách s těmito vysoko úročenými měnami.

Jen k dolaru stoupl na 115,86 JPY ze čtvrtečního závěru v USA na 116,30 JPY a dostal se až na 115,61 JPY, nejvýše od konce října. K euru posílil až na 138,20 JPY z předchozích 139,21 JPY.

Dolar na paritě s eurem posílil po čtvrteční zprávě o prudkém růstu přílivu kapitálu do USA. Euro k americké měně dále nepatrně oslabilo na 1,1962 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK