Nošovičtí starousedlíci prý ustupují zóně pro Hyundai

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 16. prosince (ČTK) - Nošovičtí starousedlíci, kteří dosud zásadně odmítali prodej svých pozemků kvůli stavbě závodu automobilky Hyundai, ze svého stanoviska ustupují. Informuje o tom deník Právo. První dva ze šesti vlastníků ve čtvrtek podle listu podepsali se zástupci kraje smlouvy o prodeji pozemků, další dva přislíbili, že půdu prodají, podpis smluv by se měl uskutečnit dnes. Postoj zbývajících dvou soukromých vlastníků by měl být znám do 13:00. Pokud nebudou pro zónu k dispozici všechny pozemky, automobilka se v Nošovicích stavět nebude.

Kvůli problémům s pozemky kraj v pondělí oznámil, že přípravu zóny Nošovice zastavuje. Zlom nastal, když ve středu představitelé hejtmanství a Zemědělského družstva vlastníků Nošovice dospěli k dohodě o kompenzacích za uvolnění pozemků pro průmyslovou zónu. Podle Práva družstvo na jednání s vedením kraje přišlo s návrhem, že ve svých požadavcích na kompenzace sleví z původních 147 milionů na 130 milionů korun, dále že už nebude chtít náhradní půdu a také že pomůže přesvědčit šest neústupných vlastníků, aby pozemky prodali.

"Kraj, který byl do té doby ochoten dát družstvu pouze 60 milionů, ve středu na částku 130 milionů kývl za podmínky, že se starousedlíky skutečně podaří přesvědčit a že do pátku 13:00 bude mít hejtman na stole podepsané všechny smlouvy," řekl listu dobře informovaný zdroj. Družstvo vlastní v lokalitě pouze asi půl hektaru půdy, ale obhospodařuje celkem 266 hektarů polností jiných majitelů.

Tato dohoda podle zdroje Práva uvolnila ledy v jednání se starousedlíky, kteří vlastní dohromady 30 hektarů pozemků. "Souhlasíme s prodejem. Už by nemělo smysl pozemky držet, když se družstvo, které hospodaří i na našich pozemcích, s krajem dohodlo," řekl Právu Jiří Kozel, jeden z těch, kteří včera dohodu podepsali, Kozel bezprostředně po skončení podvečerní schůzky se zástupci kraje.

Počátkem tohoto týdne měl kraj souhlas vlastníků 95 procent pozemků, zbylých pět procent, tedy šest vlastníků, půdu prodat zásadně odmítalo. Představitelé kraje a družstva výsledky čtvrtečních schůzek s vlastníky pozemků nechtěli komentovat.

Automobilka Hyundai chce ve střední Evropě postavit obří továrnu za 35 až 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 vozů. Pro umístění své investice, která by měla vytvořit 3000 přímých a 9000 nepřímých pracovních míst, od počátku preferuje Nošovice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK