Tržby obchodníků stouply v říjnu meziročně o 3,4 procenta

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Obchodníci v říjnu utržili meziročně o 3,4 procenta více. Maloobchodní tržby rostou nepřetržitě už 23 měsíců, informoval dnes Český statistický úřad. Tempo růstu ale zmírňuje; v září byly maloobchodní tržby meziročně vyšší o téměř pět procent.

Sezónně neočištěné tržby včetně motoristického odvětví vzrostly meziročně o 2,8 procenta, meziměsíčně se očištěné tržby zvedly reálně o 0,6 procenta, uvedl ČSÚ.

Lidé v říjnu utráceli především za nepotravinářské zboží, za které vydali o 4,7 procenta více než před rokem. Za jídlo pak utratili o 1,7 procenta více.

Prodejny s převahou nepotravinářského zboží zvýšily tržby o 9,1 procenta, což byl nejvyšší podíl na přírůstku celkových maloobchodních tržeb. Tržby za nepotravinářské zboží rostly hlavně velkým obchodním řetězcům, uvedl ČSÚ.

V prodejnách s oblečením a botami nechali zákazníci proti loňskému říjnu o 10,2 procenta větší útratu. Dařilo se také drogeriím a lékárnám, prodejcům elektroniky, železářských potřeb, nábytku a dalšímu zboží pro domácnost.

K 1,5 procentnímu nárůstu tržeb v motoristickém odvětví přispělo především o 3,7 procenta více peněz za prodej a opravy. Naopak za pohonné hmoty utržili prodejci proti loňskému říjnu o 1,8 procenta méně.

V Evropské unii v říjnu vzrostly podle údajů Eurostatu sezonně očištěné tržby v maloobchodě meziměsíčně o 0,2 procenta a meziročně po očištění o pracovní dny o 1,4 procenta.

Z členských států, u nichž měl úřad data k dispozici, stouply tržby meziročně v Lotyšsku o 21,6 procenta, v Litvě o 16,4 procenta, na Slovensku o 12,4 procenta, v Polsku o 7,7 procenta, v Dánsku a ve Švédsku shodně o 7,4 procenta, ve Finsku o 5,2 procenta, ve Slovinsku o 4,5 procenta, v Lucembursku o 1,7 procenta, ve Velké Británii o 1,5 procenta a v Německu o 0,2 procenta.

Nižší tržby o dvě procenta zaznamenal Eurostat v Belgii, o 0,8 procenta v Portugalsku a ve Španělsku o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK