Tůma: Nevidím žádné důvody k posílení koruny v posledním měsíci

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nevidí žádné důvody pro významné posílení koruny během posledního měsíce. Řekl to v rozhovoru pro ČTK. Česká měna začátkem prosince posunula historické maximum na 28,84 Kč/EUR.

Tůma si nemyslí, že by důvodem mělo být zvýšení úrokových sazeb ČNB na konci října a zároveň upozornil, že chybí nové významné informace, kromě dobré kondice české ekonomiky.

Česká měna podle něj začala posilovat po vstupu Slovenska do kurzového režimu ERM-2, což ale údajně nemá pro kurz koruny větší význam. "Ale v tu chvíli se trh vydal určitým směrem. Není důvod, aby to mělo delší trvání," doplnil. Pokud by kurz měl trvaleji zůstat na současné silnější hladině, než kterou předpokládala prognóza centrální banky, ovlivní to příští prognózu ČNB. Tůma se domnívá, že Česká národní banka v tom případě sníží odhad inflace.

Dlouhodobě by mohla koruna reálně posilovat na úrovni dvou až tří procent. Za předpokladu mírně vyšší inflace proti eurozóně v budoucnu podle Tůmy "na nominální posilování zbývá jen velmi, velmi málo". "Zdá se mi, že předpoklad dlouhodobého posilování, včetně inflačního diferenciálu na úrovní kolem dvou až tří procent, je celkem smysluplný a nenašel jsem žádnou jinou ekonomickou logiku, která by mě vedla k jiným výrazně odlišným předpokladům," dodal. Upozornil, že se však nikdy nedají zcela vyloučit krátkodobé výraznější pohyby kurzu.

Z posílení kurzu koruny v posledních týdnech se podle expertů mohou těšit firmy i domácnosti využívající dovezené zboží; naopak exportérům silná koruna může ubírat zisky. Většina analytiků se podobně jako Tůma domnívá, že koruna je nadhodnocená. Stejný názor má i ministr financí Bohuslav Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK