Koruna posílila na 24,11 Kč za dolar, k euru stojí na 28,96 Kč

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Koruna od rána posílila k dolaru o šest haléřů na 24,11 Kč/USD, kde se obchodovala před 11:00. Důvodem byl pokles americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna stojí bez většího pohybu okolo 28,96 Kč/EUR. Řekl to analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Ostatní měny v regionu oslabují, což se podle něj může během dne projevit i na kurzu koruny. Případný pokles by však neměl být výrazný. K poklesu kurzu domácí měny by mohl přispět i komentář guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy k silné koruně, dodal Vlk. Tůma v rozhovoru pro ČTK uvedl, že nevidí žádné důvody pro významné posílení koruny během posledního měsíce.

Dolar vůči euru oslabil k 1,201 USD/EUR. "Negativní zprávy mají na pohyb dolaru výraznější vliv než ty pozitivní, což naznačuje, že krátkodobé posílení americké měny bývá využito investory k jeho prodeji," uvedl Vlk.

Analytici míní, že spolu s blížícími se svátky by aktivita obchodování měla slábnout. Až do Vánoc se také již nečekají žádné významné domácí události, které by mohly obchodování s korunou ovlivnit. Trh tak bude zřejmě hlavně pasivně sledovat poměrně dramatické dění na eurodolarovém trhu. "V poslední dekádě roku se velmi často kurz koruny k euru divoce rozkmitá, což je důsledkem snížené likvidity," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK