Schodek běžného účtu USA ve třetím čtvrtletí překvapivě klesl

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 16. prosince (ČTK) - Deficit běžného účtu platební bilance Spojených států se ve třetím čtvrtletí neočekávaně snížil na 195,8 miliardy dolarů ze 197,8 miliardy ve druhém čtvrtletí. Oznámilo to ministerstvo obchodu. Dodalo, že přebytek na účtu služeb stoupl a účet příjmů se vymanil ze schodku.

Pokles deficitu byl překvapením pro ekonomy, kteří počítali s jeho zvýšením na 204,8 miliardy dolarů. K poklesu schodku přispělo řádění hurikánů na jihu Spojených států, které vedlo k přílivu peněz ze zahraničí ve formě humanitární pomoci a úhrad pojistných nároků.

Z historického hlediska však zůstává schodek běžného účtu na vysoké úrovni, což podle ekonomů odráží vysoké spotřebitelské výdaje a nízkou míru úspor. Spojené státy se musejí spoléhat na to, že schodek běžného účtu budou nadále kompenzovat zahraniční investice.

Deficit v obchodování se zbožím se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 11 miliard dolarů na rekordních 197,9 miliardy. Přebytek na účtu služeb však stoupl o 1,8 miliardy na 15,1 miliardy dolarů a účet příjmů vykázal přebytek 512 milionů dolarů po schodku 1,5 miliardy ve druhém čtvrtletí.

V říjnu se americký obchodní deficit nečekaně zvýšil o 4,4 procenta na nový měsíční rekord 68,9 miliardy dolarů. Příliv kapitálu do Spojených států však také stoupl na rekordních 106,8 miliardy dolarů ze 101,7 miliardy v předchozím měsíci, takže na financování obchodního schodku bez problémů stačil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK