ČRo je podle analýzy zajištěn do 2010, pak bude v mírné ztrátě

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Český rozhlas je v souvislosti s nedávno zvýšenými poplatky finančně zajištěn do roku 2010. Pak se však po čtyřech letech ocitne v mírné ztrátě, vyplývá z výhledu hospodaření ČRo na léta 2006 až 2010, který tento týden schválila i Rada ČRo a zveřejnila jej na svých internetových stránkách.

Podle výhledu, který rada označuje za orientační střednědobý koncepční materiál, bude rozhlas v letech 2006 až 2009 hospodařit se ziskem; v roce 2007 dokonce až ve výši 232,1 milionu korun. Pak začne hospodářský výsledek klesat a v roce 2010 by měl být rozhlas opět v mírné ztrátě 6,9 milionu korun. "Tento rok (2010) se jeví jako přelomový, kdy bude nutno hledat nové zdroje," uvádí se ve výhledu, který zpracoval ekonomický úsek ČRo.

Výhled počítá s vyššími poplatky, které od října činí 45 korun, tedy o osm korun více než předtím. Novela zákona o poplatcích, která od října vstoupila v platnost, ovšem nepočítá s pravidelnou každoroční valorizací poplatků na základě inflace, což se snažili prosadit někteří poslanci, ovšem bez úspěchu.

V letošním roce počítá rozhlas s příjmy z poplatků ve výši 1,36 miliardy korun. Příští rok by to mělo být již 1,7 miliardy, v dalších třech letech pak ještě zhruba o čtvrt miliardy více. Rozhlas přitom odhaduje, že rozdíl mezi evidovanými a potencionálními poplatníky z řad fyzických osob je kolem milionu lidí. "U právnických osob je ten počet dokonce téměř dvojnásobný," konstatují autoři výhledu.

Podle výhledu nebude muset rozhlas v následujících čtyřech letech nějak zásadně omezovat své objektivní potřeby. Výhled počítá i s předpokládanými investicemi, se zvyšujícími se provozními náklady na základě inflace, do hospodaření se promítá i postupný nárůst výdajů na digitální šíření signálu. Investice rozhlasu by se měly týkat dokončení rekonstrukce a opravy budovy na pražských Vinohradech i dostavby budov pro nová studia.

V letošním roce rozhlas předpokládá, že skončí ve ztrátě 37,9 milionu korun. Změna rozpočtu, kterou nedávno schválila i rada, počítá se ztrátou 22,9 milionu korun, dalších 15 milionů chce rozhlas dát na mzdy. Původní rozpočet schválený loni v prosinci předpokládal ztrátu 89,5 milionu korun, v průběhu roku se tato suma zvýšila až na 107,4 milionu.

V příštím roce hodlá rozhlas hospodařit se ziskem ve výši 48,4 milionu korun. Rozpočet tento týden schválila i rada ČRo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK