Koruna oslabila i kvůli výrokům guvernéra ČNB na 29,02 Kč/EUR

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. prosince (ČTK) - Česká měna zakončila týden oslabením o šest haléřů na 29,02 Kč za euro, kde stála po 17:00. Důvodem byly zřejmě výroky guvernéra ČNB a pokles ostatních středoevropských měn. Vůči dolaru koruna odpoledne oslabila na závěrečných 24,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Domácí měna dnes v podstatě vymazala své zisky z předchozích dní, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Rozhodně podle něj nešlo o reakci na nižší růst říjnových obchodních tržeb. Vývoj spíše reflektoval situaci v regionu, když tendenci oslabovat měly i okolní měny, především polský zlotý, dodal.

V pozadí oslabení koruny stály podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory především spekulace, že zvýšení úrokových sazeb se odsouvá do budoucna a možná i úplně do nedohledna. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma dnes totiž ČTK řekl, že nevidí žádné důvody, proč by měla koruna během posledního měsíce posílit.

Na eurodolarovém trhu během dne americká měna oslabovala. Investoři uzavírali před blížícími se svátky své spekulativní pozice, což poslalo kurz dolaru opět nad hranici 1,200 USD/EUR. "Negativní zprávy mají na pohyb dolaru výraznější vliv než ty pozitivní, což naznačuje, že krátkodobé posílení americké měny bývá využito investory k jeho prodeji," upozornil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Analytici míní, že spolu s blížícími se svátky by aktivita obchodování měla slábnout. Až do Vánoc se také již nečekají žádné významné domácí události, které by mohly obchodování s korunou ovlivnit. Trh tak bude zřejmě hlavně pasivně sledovat poměrně dramatické dění na eurodolarovém trhu, odhadla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK