Zóna v Nošovicích může vzniknout, kraj získal všechny pozemky

16.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 16. prosince (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai bude moci postavit svou evropskou továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Moravskoslezskému kraji se podařilo získat souhlas všech vlastníků, který byl podmínkou pro stavbu zóny, řekla po 20:00 mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. Ještě odpoledne chyběl souhlas dvou majitelů půdy. Rozhodnutí automobilky, zda bude stavět právě na severu Moravy, má být známo do konce roku.

Zóna tak bude do konce roku připravena a kraj může začít čerpat státní podporu na její budování. Prodej pozemků blokovalo Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice a šest starousedlíků. Zlom nastal ve středu, kdy se družstvo dohodlo s krajem na uvolnění pozemků za podmínky, že se podaří přesvědčit i zbylé odpůrce zóny.

"Kdyby družstvo bylo schopno konstruktivního jednání už na začátku, mohli jsme dohody mít už měsíc uzavřené, protože mnozí z vlastníků podmiňovali prodej stanoviskem zemědělců a ti nám předložili kompromis až ve středu," řekl hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který ocenil hlavně přístup posledních vlastníků, bez nichž by kraj půdu nescelil.

"Já si myslím, že je to vynikající. Já jsem to očekával. Myslím si, že k tomu mohla přispět i ta vyjádření, která jsem měl," reagoval na zprávu premiér Jiří Paroubek (ČSSD), který před nedávnem uvažoval i o vyvlastnění majitelů půdy.

Pro stavbu zóny kraj s pomocí státu vykoupí celkem 329 hektarů pozemků. Spolu s pozemky vykoupí 22 rodinných domů. Náklady dosáhnou 211,4 milionu korun, z toho 206,5 milionu zaplatí stát a zbytek půjde z rozpočtu kraje. V případě, že Hyundai začne automobilku v Nošovicích stavět, dostane každá rodina v Nošovicích a Nižních Lhotách od kraje sto tisíc korun jako kompenzaci za potíže vzniklé při stavbě automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK