Kraj a družstvo z Nošovic podepsaly dohodu kvůli zóně pro Hyundai

17.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 17. prosince (ČTK) - Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský v Ostravě podepsal dohodu s předsedou nošovického družstva Jiřím Víchou o kompenzacích za půdu pro vznik průmyslové zóny u obce. O pozemky se zajímá jihokorejská automobilka Hyundai, která vybírá místo pro svoji evropskou továrnu. Zemědělci tak během deseti let dostanou kompenzace 130 milionů korun. Kraji se v pátek podařilo získat souhlas posledních dvou vlastníků pozemků, a zónu tak může firmě Hyundai nabídnout.

"Jsem velmi rád, že se to podařilo tak rychle zvládnout a že i ty emoce v Nošovicích teďka opadnou, protože je nějaké rozhodnutí," uvedl Tošenovský. V Nošovicích byla v posledních dnech v souvislosti s prodejem pozemků zjitřená atmosféra, několika lidem, kteří půdu nechtěli prodat, někdo dokonce vyhrožoval smrtí.

V neděli hejtman podepíše s ministerstvem průmyslu a obchodu podklady pro čerpání peněz ze státního rozpočtu, v pondělí pak mohou začít jejich převody. V pondělí bude hejtman o situaci informovat také představitele jihokorejské automobilky. "A začnou jednání přímo se společností Hyundai," uvedl Tošenovský.

Rozhodnutí automobilky, zda si pro svou evropskou továrnu za 35 miliard až 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 vozů vybere právě sever Moravy, by mělo být známo do konce roku. Vzniklo by tak 3000 přímých a až 9000 nepřímých pracovních míst. Korejci od počátku preferují právě zónu v Nošovicích.

Zemědělské družstvo původně přípravu zóny blokovalo. Po kraji totiž požadovalo 147 milionů korun jako náhradu za pozemky, na nichž hospodaří. S takovou sumou ale kraj nesouhlasil. Zemědělci se tak nakonec ve středu dohodli s krajem na kompromisním návrhu o kompenzacích.

Krajský úřad, který původně nabízel zemědělcům jen 60 milionů korun, ale nebude družstvu zajišťovat náhradní pozemky - družstvo si je bude hledat samo. Dostane na to 70 milionů korun, které jsou podle hejtmana započítány do slíbených 130 milionů.

Družstvo bude z prvních peněz od státu kupovat krmení pro dobytek, které mu nyní bude chybět. "Tak abychom udrželi výrobu tak, jak jsme si představovali," podotkl Vícha. Dodal, že družstvo bude jednat s vlastníky okolních pozemků o pronájmu jejich půdy, aby na nich družstvo mohlo případně dále hospodařit. "My nebudeme přesouvat živočišnou výrobu," uvedl Vícha s tím, že pro rostlinou výrobu by zemědělci rádi našli pozemky v blízkosti družstva. Vícha nepředpokládá, že by družstvo s rostlinou výrobou skončilo.

Pro stavbu zóny kraj s pomocí státu vykoupí celkem 329 hektarů pozemků. Spolu s pozemky vykoupí 22 rodinných domů. Náklady dosáhnou 211,4 milionu korun, z toho 206,5 milionu zaplatí stát a zbytek půjde z rozpočtu kraje. V případě, že Hyundai začne automobilku v Nošovicích stavět, dostane každá rodina v Nošovicích a Nižních Lhotách od kraje 100.000 korun jako kompenzaci za potíže vzniklé při stavbě automobilky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK