ČOI: Kvalita pohonných hmot se ustálila, vážných problémů minimum

18.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. prosince (ČTK) - Kvalita pohonných hmot (PHM) prodávaných u čerpacích stanic se podle České obchodní inspekce (ČOI) ustálila a inspektoři při říjnových a listopadových kontrolách odhalili jen minimální množství závažných nedostatků. Zatímco ještě letos v červnu nevyhovělo zkouškám 12,2 procenta odebraných vzorků PHM, v listopadu to bylo 6,6 procenta.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová ČTK řekla, že inspektoři například v listopadu odebrali 274 vzorků PHM, přičemž se zaměřili i na čerpací stanice, u kterých bylo již dříve zjištěno výrazné porušení jakostních ukazatelů prodávaných PHM.

"Jakostním požadavkům norem nevyhovělo 18 vzorků, což je 6,6 procenta. V pěti případech se jednalo o drobné odchylky, ve třech případech byly odchylky závažnější," uvedla. Jako závažné porušení jakosti, které hraničí s podezřením na neoprávněnou manipulaci s palivem, ČOI klasifikovala deset vzorků, což bylo 3,6 procenta všech vzorků.

Od letošního září do listopadu se počet zjištění v průměru ustálil u všech druhů PHM na zhruba šesti procentech. Nejnižší je tento ukazatel u benzinů, kde se pohyboval od 3,3 procenta do 5,3 procenta. U naft je situace podle Fléglové o něco horší a nevyhovujících vzorků bylo 7,8 až 8,1 procenta. Z odebraných vzorků směsného paliva nevyhovělo 3,8 procenta a v případě LPG 4,3 procenta vzorků.

"Z uvedených čísel vyplývá, že meziroční průměr jakosti pohonných hmot je mnohem lepší, než byla zjištění ČOI ve stejném období loňského roku," uvedla Fléglová. Loni v listopadu nevyhovělo kontrolám 9,1 procenta vzorků PHM.

V prvním pololetí letošního roku z celkového počtu 1101 odebraných vzorků nevyhovělo jakostním požadavkům 10,9 procenta. Nejvyšší procento nevyhovujících vzorků bylo u motorové nafty, kde testy neprošlo bezmála 15 procent z 542 odebraných vzorků. Ve 34 případech byl v motorové naftě zjištěn vyšší obsah síry, což by podle odborníků mohlo svědčit o jejím ředění levnějším topným olejem.

Kvůli problémům s kvalitou prodávaných paliv ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo novelu zákona o pohonných hmotách, kterou již schválila vláda. Podle novely by čerpací stanice musely mít platné územní rozhodnutí a stavební povolení. Řada zejména malých čerpacích stanic totiž nyní podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana tyto podmínky nesplňuje. "Novela má za cíl snížit riziko nákupu nekvalitního benzinu či nafty, což je jednoznačně ve prospěch spotřebitelů. Měla by také vytvořit rovné podnikatelské prostředí," uvedl Urban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK