BAA koupí budapešťské letiště za téměř 55 miliard Kč

18.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 18. prosince (ČTK) - Největší britský letištní operátor BAA podepsal dohodu o koupi hlavního budapešťského letiště za 464,5 miliardy forintů (téměř 55 miliard Kč). Dohoda představuje největší samostatnou privatizaci v Maďarsku i největší akvizici firmy BAA. Oznámila to privatizační agentura APV.

Společnost BAA získá 75 procent minus jednu akcii letiště, licenci na jeho provoz na příštích 75 let a některá související aktiva. Podle představitelů BAA má letiště velký potenciál pro podnikání a expanzi a vyhlídky stát se hlavním centrem letecké přepravy ve střední Evropě.

Agentura APV již minulý týden oznámila, že firma BAA podala ve veřejné soutěži na budapešťské letiště nejvyšší nabídku. Současně ale upozornila, že BAA nemusí být vítězem a že tendr zůstane až do podepsání smlouvy otevřený. Druhá nejvyšší nabídka pocházela od německého stavebního koncernu Hochtief. Třetí a poslední se s odstupem umístil provozovatel frankfurtského letiště Fraport.

Společnost BAA hodlá do roku 2010 více než zdvojnásobit počet pasažérů odbavených na budapešťském letišti na téměř 20 milionů z letošních zhruba 7,5 milionu. Plánuje rovněž rozšířit hlavní terminál, rozvinout maloobchodní a gastronomické služby a snížit poplatky leteckým přepravcům.

Firma se zavázala, že v letech 2006 až 2011 investuje do letiště 261 milionů eur (téměř osm miliard Kč). Celkové investice v příštích desetiletích ale budou podle BAA několikanásobně vyšší, píše agentura Reuters.

Maďarský ministr hospodářství a dopravy János Kóka uvedl, že společnost BAA rovněž jedná s maďarskou vládou o spolupráci při vybudování rychlého vlakové spojení mezi letištěm a centrem Budapešti. Dodal, že aktivity BAA by mohly zapříčinit vznik 30.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK