ÚOHS zahájí správní řízení kvůli tendru na mýtné

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Antimonopolní úřad zahájí správní řízení kvůli tendru na mýtné. Hospodářským novinám to řekl šéf úřadu Martin Pecina. Spolu se zahájením správního řízení vydá antimonopolní úřad předběžné opatření, kterým ministerstvu dopravy zakáže uzavřít smlouvu s vítězným konsorciem Kapsch. Spuštění systému, který má státu přinést deset miliard ročně, se tak komplikuje. Řízení potrvá 30 dní, píšou HN.

Podnět i kauci ve výši jednoho milionu korun zaslalo úřadu konsorcium Mytia, sdružující švýcarské společnosti Ascom a Fela a švédskou firmu Damovo.

"Může to být dnes nebo zítra. Řízení jsme ze zákona povinni zahájit ten den, kdy obdržíme písemný podnět a na účtu bude kauce," citují HN Pecinu.

Jak deník připomíná, ministerstvo dopravy vyřadilo Mytii z tendru stejně jako další dva uchazeče pro formální nedostatky. Zakázku na vybudování mýtného systému nakonec přidělilo firmě Kapsch, která podala v soutěži až třetí nejnižší nabídku. Cena přitom měla rozhodujícím kritériem tendru.

Antimonopolní úřad současně s protestem Mytie podle HN začne vyšetřovat i to, zda samotné podmínky tendru byly v pořádku. Všichni vyřazení uchazeči se totiž shodli, že byly diskriminační.

Ministerstvo dopravy je však přesvědčeno, že výběrové řízení bylo transparentní a že postupovalo podle zákona o veřejných zakázkách.

Antimonopolní úřad může tendr podle výsledků zrušit, nařídit vypsání nové soutěže nebo zjistí, že výběr byl v pořádku a povolí smlouvu s vítězem podepsat. "Naše rozhodnutí jsou závazná," uvedl Pecina. Proti rozhodnutí se ale lze odvolat, v dalších stupních požádat o soudní přezkoumání a nakonec si stěžovat u Evropské komise.

Mytia již dříve uvedla, že se zřejmě obrátí na nejvyšší antimonopolní orgán EU v případě, že český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodne v její neprospěch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK