Japonské akcie zahájily týden oživením

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 19. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily po předchozích třech poklesech za sebou. Výrobci automobilů Honda Motor a Toyota Motor i další exportéři oživili poté, co byli minulý týden zasaženi poklesem dolaru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 1,44 procenta na 15.391,48 bodu. Při předchozích třech obchodních seancích se propadl zhruba o čtyři procenta. Širší index TOPIX stoupl o 0,54 procenta na 1589,24 bodu.

Největší japonská automobilka Toyota posílila o 0,9 procenta poté, co se v pátek propadla na měsíční minimum. Menší konkurent Honda stoupl o 1,5 procenta. Smazal tak část pátečního poklesu o 4,8 procenta. Akcie Hondy dnes podpořila zpráva o plánu společnosti na zahájení masové výroby solárních článků.

Výrazný nárůst zaznamenali tři největší světoví výrobci uhlíkových vláken Toray Industries, Toho Tenax a Mitsubishi Rayon. Japonský list Nihon Keizai o víkendu uvedl, že tyto firmy zvýšily ceny svých produktů.

Na devizovém trhu dolar oživil ze sedmitýdenního minima vůči jenu. Minulý týden zaznamenal dolar nejprudší týdenní propad k jenu za šest let, protože investoři vybírali zisky z předchozího růstu a sázeli na japonskou měnu.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,7 procenta na 116,45 JPY. Euro k jenu stouplo rovněž o 0,7 procenta na 139,95 JPY. Vůči dolaru zůstalo euro bez větších změn na 1,2015 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK