Burza dopoledne vykročila k růstu, PX 50 přidal 0,21 procenta

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Pražská burza dopoledne po váhavém rozjezdu nakonec před polednem začala posilovat vedená akciemi společností Erste Bank a Philip Morris. Hlavní index PX 50 byl v půl dvanácté výše o 0,21 procenta na 1444,2 bodu a užší index PX- D si připisoval 0,27 procenta na 3648,1 bodu, oznámila burza.

První půlhodina se podle Vladimíra Vávry z firmy Patria Direct na trhu nesla ve znamení vybírání zisků. Nižší ceny ovšem přilákaly několik kupců, a směr se proto začal obracet k lepšímu. Aktivita byla v předposledním týdnu roku nízká a celkové obchody se zatím pohybovaly jen kolem půl miliardy korun.

Akcie rakouské Erste Bank zpevnily o 0,8 procenta na 1316 korun a kutnohorský tabákový výrobce Philip Morris si polepšil o půl procenta na 3648,1 koruny. Na růst z minulého týdne navázal elektrárenský ČEZ a přidal čtvrt procenta na 725,7 koruny.

Poklesem naopak vykročil do týdne petrochemický Unipetrol, jenž odepsal 0,4 procenta na 227,2 koruny. Agrofert Holding podal arbitrážní žalobu na polskou firmu PKN Orlen, ve které se domáhá zaplacení smluvní pokuty asi 2,23 miliardy korun. Agrofert se původně s PKN Orlen dohodl na prodeji některých aktiv Unipetrolu, polská společnost ale uzavřené smlouvy považuje za nevýhodné a odmítá tato aktiva prodat, uvedl týdeník Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK