Stát převedl na ČEZ většinový podíl v Severočeských dolech

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Stát dnes převedl na společnost ČEZ 55,8procentní akciový podíl v Severočeských dolech, který letos nabídl ke koupi firmě ČEZ v exkluzivním jednání. Transakce již byla zcela finančně vypořádána, ČEZ za většinový podíl zaplatil 9,046 miliardy korun, sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

ČEZ byl dosud druhým největším akcionářem v největší české hnědouhelné firmě. Po dokoupení státního podílu zvětšil akciový podíl na 93,1 procenta.

"Jde o jednu z nejvýznamnějších investic ČEZ, která nám poskytuje jistotu pro budoucí spolehlivý provoz nových nebo kompletně obnovovaných elektráren," komentoval transakci generální ředitel ČEZ Martin Roman. Firma nyní může podle ředitele zahájit program obnovy části uhelných zdrojů, do kterého v příštích letech investuje zhruba 100 miliard korun.

ČEZ i Severočeské doly jsou již dnes ekonomicky značně propojeny. ČEZ je největším odběratelem uhlí od Severočeských dolů a obráceně je důlní firma největším dodavatelem uhlí pro ČEZ. "Spojení obou firem je logickým řešením. Naprosto stejně je organizována i konkurence," uvedl Kříž. Uhelná firma loni vytěžila 22 milionů tun a drží téměř poloviční podíl na trhu s hnědým uhlím. ČEZ je jednou z největších firem v České republice. Loni hospodařila se ziskem 12,4 miliardy korun. V ČEZ stát drží 68procentní akciový podíl.

Vláda prodej státního podílu za devět miliard schválila na konci září, následně s transakcí musel ještě vyslovit souhlas antimonopolní úřad. Stát letos doly prodával podruhé. V loňské privatizaci trojice uchazečů Penta, J&T a Appian Group nabízela za podíl od pěti do téměř sedmi miliard korun. Posudek, který si stát nechal vypracovat před téměř dvěma roky, však vymezil cenu státního podílu mezi 7,5 a 10,7 miliardy korun, a tak vláda privatizaci zrušila. Proti privatizaci měli výhrady kvůli údajné netransparentnosti ekonomové, Evropská komise i opozice. O doly měl tehdy zájem i ČEZ, stát jej však do soutěže nepustil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK