MPO poslalo 202 milionů korun na výkup pozemků pro Hyundai

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu uvolnilo bezmála 202 milionů korun na výkup pozemků v průmyslové zóně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, o kterou má zájem jihokorejská automobilka Hyundai. Moravskoslezský kraj tak může začít převádět peníze majitelům tamních pozemků za půdu, kterou uvolnili kvůli případné výstavbě nové továrny Hyundai.

"Ministr průmyslu Milan Urban dnes ráno podepsal rozhodnutí poskytnout finanční podporu pro výkup pozemků v Nošovicích. Jedná se zhruba o 202 milionů korun. Všichni majitelé pozemků, kteří přistoupili na výkup pozemků, se v tuto chvíli nemusí obávat, protože peníze budou deponovány a může se začít s jejich vyplácením," řekl mluvčí MPO Ivo Mravinac.

Podle ministra Urbana však zatím nelze říci, kolik stát za výkup pozemků pro Hyundai celkem zaplatí. "Stát uvolní tolik peněz, aby se pokryl rozdíl mezi tržní cenou a tím, co za pozemky zaplatí Hyundai. A o tom se bude teprve jednat," řekl Urban Českému rozhlasu 1 - Radiožurnál. Podle Urbana by vlastníci pozemků v Nošovicích měli dostat peníze do Vánoc.

Moravskoslezskému kraji se poslední problémy s výkupem pozemků v nošovické průmyslové zóně podařilo vyřešit v pátek. Pro stavbu zóny v Nošovicích, kterou Hyundai pro svůj závod preferuje, vykoupí kraj s pomocí státu kolem 300 hektarů pozemků. Na první etapu výkupů má podle smluv od státu k dispozici zhruba 202 milionů korun. Kraj výkupy pozemků a rodinných domů rozdělil do dvou etap. V první by mělo být od majitelů odkoupeno asi 105 hektarů půdy a 11 rodinných domů, což bude stát okolo 207 milionů korun, z této částky kraj zaplatí přibližně pět milionů korun.

Peníze na druhou část výkupů by měl mít kraj k dispozici v lednu. Ve druhé etapě se podle předběžných údajů počítá s výkupem 207 hektarů a devíti domků. Ze státního rozpočtu by pro tyto účely mělo být uvolněno přes 335 milionů korun. Peníze, které by měl do druhé etapy investovat kraj, zatím nejsou známy.

Definitivní rozhodnutí, kde nová továrna za 35 miliard až 40 miliard korun s roční kapacitou 300.000 automobilů bude stát, by měla společnost Hyundai oznámit na přelomu letošního a příštího roku. Ve hře o tuto obří investici je také Polsko.

Nová továrna automobilky Hyundai by podle Hanuše Krejčího z agentury CzechInvest v roce 2009 zvýšila růst českého hrubého domácího produktu až o 1,5 procenta. CzechInvest předpokládá v nové automobilce 3000 přímých pracovních míst a vytvoření dalších přibližně 15.000 nepřímých pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK