OKD mění strukturu, vyčlenila těžební aktivity do OKD Mining

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o rozdělení podniku na několik subjektů. Činnosti spojené s těžební činností firma soustředí do divize OKD Mining. Ostatní aktiva budou umístěna mimo těžební divizi do samostatných právních subjektů, které se budou soustředit například na dopravu, energetiku či nemovitosti. Zástupci RPG Industries, majitele OKD, o tom informovali na setkání s novináři.

"Po úspěšné etapě koncentrace vlastnictví, která byla završena fúzí několika společností do OKD, je nyní možné efektivně rozčlenit veškerá aktiva do segmentů, na které se skupina RPG hodlá v budoucnosti zaměřit," uvedl předseda představenstva OKD Josef Goj. Všechny společnosti bude nadále řídit investiční skupina RPG Industries.

RPG před několika týdny rozhodla o koncentraci majetku v OKD, když se v uhelné firmě spojily společnosti ČMD, K.O.P a OKD, Podnikatelská. Skupina tím chtěla zjednodušit a zprůhlednit svoji strukturu. Původně měla těžební skupina OKD více než 50 firem. Cílem současného rozdělení činností je podle jednoho z majitelů RPG Zdeňka Bakaly racionalizace řízení ovládaných společností. Dokončit tuto restrukturalizaci chce firma do konce prvního pololetí příštího roku.

Bakala novinářům také řekl, že investiční prioritou pro skupinu nadále zůstává polský uhelný trh, kde má firma zájem o koupi některých černouhelných dolů. Zájem má také například o ukrajinský či ruský trh. V případě expanze do zahraničí je podle Bakaly jednou z forem získání prostředků na akvizice vstup na burzu a prodej akcií. V tomto případě by OKD zřejmě provedla tzv. duální kotaci a uvedla akcie na pražské a jedné zahraniční burze.

Skupina RPG je rovněž jedním ze zájemců o privatizované Aero Vodochody. Finanční skupina se soutěže podle Bakaly účastní společně s Benson Oak pod názvem Benson RPG. Skupina se zajímá o Aero kvůli jejímu výrobnímu programu, ale i přistávací dráze. Další záměry spojené s Aerem Bakala nekomentoval.

Většinu akcií OKD drží Karbon Invest, který na konci loňského roku ovládla kyperská investiční skupina RPG Industries. Podíl koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy krátce poté, co stát Karbon Investu prodal akcie OKD. V RPG Industries kontroluje většinu akcií podnikatel Bakala společně s londýnským fondem Crossroads.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK