Telecom opět nabídl vytáčené připojení k internetu za paušál

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Český Telecom začal znovu nabízet vytáčené připojení k internetu za paušální poplatek. Služba, která nabízí výrazně pomalejší rychlosti proti ADSL, je podle mluvčího Martina Žabky určena pro ty uživatele, kteří nejsou v dosahu rychlejší technologie. Telecom již internet za paušál pro víkendy a slabý provoz nabízel na začátku minulého roku, ale po několika měsících nabídku stáhl.

Firma nyní ve zkušebním provozu do poloviny příštího roku nabízí tři varianty připojení pod názvem Internet Basic. První poskytuje neomezené připojení 24 hodin denně za 594 korun měsíčně, druhá je omezená na špičku v pracovních dnech a vyjde na 534 korun a třetí na připojení o víkendech a mimo špičku a stojí 475 korun. K tomu si však uživatelé musí přičíst měsíční paušál za telefonní linku.

Vytáčené připojení umožňuje rychlost až 56 kbit/s, nejpomalejší ADSL začíná na rychlosti 128 kbit/s. Tato rychlost je například u Telecomu dostupná za 475 korun měsíčně. Jiní operátoři se s cenou pohybují ještě o několik desítek Kč níže.

Počet uživatelů vytáčeného připojení v posledních letech klesá. Loni se snížil o 150.000 na zhruba 670.000. Nyní se počet uživatelů pohybuje nad hranicí půl milionu. Naopak počet uživatelů ADSL letos do listopadu stoupl o 140 procent na 240.000. Konkurenční připojení přes kabelové rozvody využívá kolem 100.000 domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK