Agentura S&P zvýšila rating Komerční banky na stupeň A

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Rating Services zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Komerční banky na stupeň A, zatímco doposud hodnotila závazky banky známkou A minus. Rating krátkodobých závazků banky agentura posunula na stupeň A-1 z předchozí známky A-2. Výhled ratingu je stabilní.

Komerční banka se tak se svým ratingem dostala dokonce jeden stupeň nad úroveň hodnocení České republiky, kterou S&P hodnotí stupněm A minus. Zpravidla platí, že žádný subjekt nemívá vyšší rating, než jak jsou hodnoceny závazky země, v níž působí. S&P se ale v tomto případě řídí ratingem vlastníka banky. Většinovým vlastníkem Komerční banky je francouzský ústav Société Générale, který má u S&P rating na stupni AA minus, což je o tři stupně lepší známka, než má Česká republika.

Agentura sáhla k podobné úpravě i v případě polského finančního ústavu Bank Polska Kasa Opieki S.A. (Pekao), ve kterém má většinu UniCredito Italiano. S&P v tomto případě rating zvýšila na stupeň A minus z předchozí známky BBB plus, rating dlouhodobých závazků v místní měně ale ponechala beze změn na stupni A minus.

"Změna ratingu u obou bank odráží jejich vysokou důležitost a rostoucí integraci s jejich zahraničními strategickými vlastníky," uvedl analytik agentury John Gibling.

Česká republika i Polsko jsou od května 2004 členy Evropské unie a S&P předpokládá, že ve střednědobém výhledu vstoupí rovněž do měnové unie a zavedou euro. Agentura ale žádné konkrétní datum předpokládaného vstupu neuvedla. Členství v unii nicméně smazává rozdíly regulačního rámce v bankovním sektoru.

Skupiny Société Générale i UniCredito pokračují v expanzi na trzích střední a východní Evropy a Komerční banka i Pekao pro ně představují zdaleka nejdůležitější nástroj expanze. V případě potíží je podle názoru agentury vysoce pravděpodobné, že mateřské banky by oběma středoevropským ústavům pomohly.

"Ten potenciál je dost vysoký na to, abychom rating zvýšili jeden stupeň nad hodnocení závazků České republiky a Polska," řekl Gibling k ratingovým známkám obou hodnocených bank. Rizika, kterým oba ústavy v rámci své působnosti čelí, jsou nicméně stále vyšší než v západní Evropě, dodala ratingová agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK