Akcie v RM-Systému vstoupily do týdne mírným poklesem

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Ceny tuzemských akcií obchodovaných v mimoburzovním RM-Systému zahájily týden lehkou ztrátou. K nejprodávanějším patřily cenné papíry Tepláren Ústí nad Labem, nedařilo se ani petrochemickému Unipetrolu. Naopak Setuza přerušila propad a výrazně zpevnila. Index třiceti předních emisí PK 30 oslabil o 0,04 procenta na 2337,11 bodu, oznámil RM-Systém.

Kurz Tepláren Ústí nad Labem se svezl po třech dnech stagnace o 5,64 procenta na 1321 korun. Akcie tepláren čeká vyřazení z trhu kvůli zániku společnosti a jejím spojení s nástupnickou firmou Dalkia Česká republika.

Akcie Unipetrolu si pohoršily o 1,3 procenta na 227 korun. Agrofert Holding podal v pátek arbitrážní žalobu na polský PKN Orlen, majitele Unipetrolu. Domáhá se zaplacení smluvní pokuty zhruba 2,23 miliardy Kč. Agrofert se původně s PKN Orlen dohodl na prodeji části Unipetrolu, PKN ale transakci odmítá kvůli nevýhodnosti. PKN důvod k žalobě nevidí.

Setuza vyrostla o 7,22 procenta na 420 korun, když předchozí dva dny prudce oslabovala po zprávě, že Česká konsolidační agentura u soudu uspěla se žalobou o uznání několikamiliardové pohledávky vůči společnosti Setuza.

Celkové obchody s cennými papíry se zvýšily na 6,5 milionu korun po páteční hodnotě 4,2 milionu korun, ale i tak zůstaly daleko za letošním průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK