Koruna zakončila klidné obchodování na 28,97 Kč/EUR

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. prosince (ČTK) - Česká měna za klidného obchodování uzavřela na 28,97 Kč/EUR. Dnes se neobjevily žádné důležité informace a na trhu je před Vánocemi již málo investorů. Vůči dolaru koruna mírně oslabila na 24,10 Kč/USD, vyplývá z informací Patria Online.

Přes den se koruna přechodně přiblížila až k 28,90 Kč/EUR. Za mírným posílením stála podle Vladimíra Pikory z Volksbank zpráva, že výstavbě továrny Hyundai v ČR již nestojí v cestě žádní neústupní majitelé pozemků. Investoři však s touto výstavbou již v zásadě počítají, takže reakce nebyla výrazná.

Koruna se podle Pikory pohybuje od počátku prosince v pásmu 28,90 až 29,15 Kč/EUR a ani příští dny by neměly přinést žádné novinky, které by kurz vychýlily jinam.

Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová připomněla, že v předvánočních dnech je aktivita trhu výrazně nižší než obvykle. Zároveň tak roste riziko, že jediná spekulace může kurzem měny výrazně zahýbat. Pohyby kurzu se nyní mnohem méně řídí ekonomickými událostmi a normální aktivita se obnoví až po Novém roce.

Jedinou kurzotvornou událostí tohoto týdne je čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Analytici jednotlivě předpokládají, že sazby zůstanou na současné úrovni dvou procent. Někteří ekonomové předpokládají, že původně očekávané další zvyšování sazeb v průběhu příštího roku by již ani nemuselo přijít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK