Americké akcie dopoledne rostly spolu s výrobci léčiv

19.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 19. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne rostly díky zájmu investorů o emise farmaceutických koncernů. Soudní rozhodnutí podpořilo patenty koncernu Pfizer Inc. na preparát Lipitor, který snižuje obsah cholesterolu v krvi. Kladně se na trhu projevily i klesající ceny ropy.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SEČ, zvýšil o 0,3 procenta na 10.904,4 bodu. Index Nasdaq ale v poledne klesl o 0,2 procenta na 2248,6 bodu, protože na trh s technologickými tituly dolehl pokles emise softwarového gigantu Microsoft. Způsobila to páteční zpráva o chystané dohodě konkurenční firmy Google s internetovou společností AOL.

Pfizer v jednu chvíli vyskočil o 10,7 procenta na 24,99 dolaru. Pro platnost patentů na Lipitor se vyjádřil federální soudce a zablokoval tak generickou výrobu léku, který je pro Pfizer významným zdrojem příjmů.

Merck, další výrobce léčiv v Dow Jonesově indexu, vzrostl o 6,9 procenta na 32,06 dolaru. Nahoru šla i emise farmaceutické společnosti Schering-Plough a index hodnotící akcie amerických výrobců léčiv se během dne zvýšil až o 3,5 procenta. Jde o nejvyšší jednodenní nárůst akcií z odvětví od loňského dubna.

Cena americké ropy se v jednu chvíli snížila o 76 centů na 57,30 dolaru za barel. Projevily se tak předpovědi mírného počasí pro Spojené státy, díky kterému nebudou v USA tolik ubývat zásoby energií, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK