MfD: Poláci prodají firmy, jež slíbili Babišovi

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Petrochemický Unipetrol připravuje podle Mladé fronty Dnes prodej majetku, který nezapadá do jeho strategie být především zpracovatelem ropy a prodejcem pohonných hmot. Chce se proto zbavit kralupského Kaučuku, části chemické skupiny Aliachem a výrobce hnojiv Lovochemie, píše MfD. Unipetrol nabízí své firmy přesto, že jeho majitele, polskou firmu PKN Orlen, čeká u pražského rozhodčího soudu arbitráž, kterou v pátek navrhla společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

Agrofert před květnovou privatizací Unipetrolu s PKN uzavřel smlouvy, že pokud zvítězí v privatizaci firmy, odprodá mu podíly v pěti firmách skupiny celkem zhruba za tři miliardy. Jde o Agrobohemii, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol. PKN v privatizaci sice zvítězil, smlouvu s Agrofertem však jeho nové vedení odmítlo s tím, že je nevýhodná, připomíná MfD.

Agrofert proto podal v pátek arbitrážní žalobu, ve které se domáhá zaplacení smluvní pokuty 77 milionů eur (zhruba 2,23 miliardy korun) kvůli nedodržení smluv o prodeji vybraných aktiv ze skupiny Unipetrol.

PKN Orlen však důvod k žalobě nevidí. "Smlouvy jsme dle našeho názoru dodrželi," řekl v pondělí mluvčí Orlenu Dawid Piekarz. O jejich znění však nechtěl hovořit s ohledem na závazek mlčenlivosti, který je ve smlouvách údajně obsažen. PKN Orlen podle svého mluvčího zatím o arbitráži ví jen z médií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK