Americké akcie v pondělí klesly kvůli polovodičovým firmám

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily především kvůli polovodičovým titulům. Index technologického trhu Nasdaq zaznamenal největší denní ztrátu za téměř osm týdnů.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,36 procenta na 10.836,53 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,58 procenta na 1259,92 bodu a Nasdaq se propadl o 1,32 procenta na 2222,74 bodu, napsala agentura Reuters.

Největší světový výrobce čipů pro mobilní telefony Texas Instruments oslabil o 3,1 procenta. Makléřská společnost Stifel, Nicolaus & Co. totiž zhoršila hodnocení akcií šesti polovodičových titulů s tím, že trh již do cen započítal dobré podmínky v tomto sektoru a nastal čas k vybírání zisků.

Investoři navíc podle obchodníků vybírali zisky u některých dalších úspěšných titulů. Strojírenská firma Caterpillar se tak propadla téměř o pět procent poté, co si od konce října připsala více než 20 procent. Farmaceutická společnost Pfizer však posílila o 7,7 procenta, protože soud v pátek potvrdil platnost patentů na její lék Lipitor.

Na devizovém trhu posílil dolar vůči jenu, který je pod tlakem kvůli nízkým úrokovým sazbám v Japonsku a odklonu investorů od japonských aktiv k zahraničním cenným papírům.

V závěru obchodování v New Yorku dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 116,05 JPY. Euro zůstalo vůči dolaru bez větších změn na 1,2005 USD, tedy uprostřed pásma 1,19 až 1,21 USD, ve kterém by se podle obchodníků měl kurz jednotné evropské měny pohybovat ve zbytku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK