Čína opravila údaj o velikosti ekonomiky, je šestá největší

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 20. prosince (ČTK) - Čínská ekonomika je měřeno hrubým domácím produktem ve skutečnosti o 16,8 procenta větší, než doposud uváděla oficiální statistika. Oznámila to čínská vláda, jejíž zpráva znamená, že Čína se co do velikosti HDP dostala na šestou příčku ve světě a nechala za sebou Itálii. Analytici měli už dlouho podezření, že Čína údaje neinterpretuje dobře.

Změnu si vyžádala revize struktury ekonomiky, která nyní bere v úvahu i nové obory v oblasti služeb. Pokud by vláda do údajů zahrnula i Hongkong, který údaje poskytuje samostatně, měla by země čtvrtou největší ekonomiku na světě. Na prvních třech místech, pokud jde o velikost země podle HDP, jsou Spojené státy, Japonsko a Německo.

Revize dat by mohla mít dalekosáhlé dopady na hospodářskou a sociální politiku, protože Peking se snaží podpořit tvorbu nových pracovních příležitostí a chystá rozsáhlé investice. Nové údaje ukazují, že výstup čínské ekonomiky loni dosáhl asi 15,99 bilionu jüanů (zhruba 48 bilionů Kč). Vláda zpětně přepočítá údaje o růstu HDP až do roku 1993.

"Tyto nové údaje nám dávají jasnější obraz a lepší způsob chápání čínské ekonomiky. Na základě těchto údajů můžeme mít ještě větší důvěru v rychlý a trvalý růst naší ekonomiky," sdělil šéf Státního statistického úřadu Li Te-šuej.

Čína doposud nejvíce podhodnocovala údaje z restauračních zařízení, maloobchodních obchodů a dalších oborů, které působí v rámci služeb. Nové údaje by ale neměly mít vliv na politiku kurzu jüanu, i když si největší obchodní partneři Číny stěžují, že kurz jüanu je silně podhodnocený, a dává tak Číně značné výhody, uvedla agentura AP.

Čína až dosud uváděla, že její ekonomika roste zhruba devítiprocentním tempem a snažila se zavést opatření, která by jí pomohla růst hospodářství tlumit. Ekonomové ale delší dobu tvrdí, že i když devítiprocentní růst je velmi silný, ekonomika vykazuje ještě větší sílu. Dnešní zpráva statistického úřadu jim tedy dává za pravdu.

"Dlouho jsme měli podezření, že HDP Číny může být podhodnoceno o 20 až 30 procent. Tato revize je pod úrovní našich původních odhadů, ale já si myslím, že Čína v budoucnu možná bude bude muset opravit velikost HDP ještě jednou," řekl hlavní ekonom investiční banky JP Morgan Frank Gong.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK