Japonské akcie zpevňují, zájem je o realitní firmy a automobilky

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 20. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se na burze v Tokiu zvyšovaly a největší zájem byl o realitní firmy a automobilky. Investoři ale nakupovali také akcie maloobchodních firem, které by měly mít prospěch z dalšího předpokládaného růstu japonské ekonomiky.

Index Nikkei 225 zpevnil o 249,78 bodu a den zakončil růstem v rozsahu 1,62 procenta na úrovni 15.641,26 bodu. Širší index Topix zpevnil o 1,56 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 1613,99 bodu.

Akcie realitních firem podpořila zpráva, že společnost Mori Trust jedná s největší světovou pojišťovnou American International Group o uzavření kontraktu. Na jeho základě by AIG převzala část aktivit společnosti Mori v centrálním Tokiu. Jejich cena se odhaduje na 3,5 miliardy dolarů.

Analytici odhadují, že zájem o akcie realitních firem zřejmě potrvá delší dobu. Mimo jiné se tím ukazuje, že oživení ekonomiky má zřejmě solidní základy, což pomůže zlepšit stav trhu realit. Právě pád cen realit koncem 80. let minulého století byl příčinou dlouhodobého poklesu akciového trhu.

Díky zájmu o akcie realitních firem se o 7,4 procenta zvýšil kurz akcií největší developerské společnosti v Japonsku Mitsui Fudosan. Akcie druhého největšího developera Mitsubishi Estate si připsaly devítiprocentní zisk. Z maloobchodních firem byl zájem o akcie Fast Retailing a Matsuzakaya.

Na devizovém trhu se druhým dnem zvyšuje kurz dolaru, kterému pomáhá rostoucí přesvědčení, že americká měna v minulých dnech až příliš rychle oslabila. Kolísavost kurzů investory neodradila a Japonci pokračují v nákupu měn s vyšším úročením. To je například i novozélandský a australský dolar.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1989 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2016 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 116,59 ze 116,36 JPY, euro vůči jenu ale mírně oslabilo na 139,78 z předchozího kurzu 139,86 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK