Lesy ČR letos čekají růst zisku o 70 procent na 800 milionů korun

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 20. prosince (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos očekává růst čistého zisku o 70 procent na dosud nejvyšších asi 800 milionů korun. Tržby by měly stoupnout o 31 procent na 6,1 miliardy korun. Růst zisku i tržeb firma přičetla změně obchodní politiky, díky které stále více dříví obchoduje ve vlastní režii. Na zlepšení zisku měl vliv i konec kůrovcové kalamity, což snížilo náklady na pěstební činnost. Řekla to mluvčí podniku Alexandra Křižková.

Letošní těžba dříví LČR by měla činit 7,67 milionu metrů krychlových, což je těsně nad úrovní loňského roku. Z vytěženého dříví si podnik letos sám zobchoduje asi 12 procent dřeva, zatímco loni to byla jen dvě procenta. "Příští rok pak plánujeme zobchodovat ve vlastní režii přibližně 40 procent těženého dříví," řekla mluvčí podniku, kterému patří asi polovina všech lesů v zemi.

Změnu obchodní politiky LČR zahájily letos na jaře, kdy vyhlásily vítěze prvních tendrů na práce v lesích podle nového modelu. Tendry však vyvolaly nevoli řady lesnických firem, podle kterých LČR porušily zákon, protože tendry nevypsaly podle zákona o veřejných zakázkách. Firmy také tendry označily za netransparentní. LČR tvrdí, že postupovaly správně, v čemž jim dal v červenci za pravdu antimonopolní úřad. Tendry se nyní zabývá Evropská komise a znovu také antimonopolní úřad.

Rozbouřená situace kolem výběrových řízení na začátku roku stála křeslo generálního ředitele podniku Kamila Vyslyšela. Jeho nástupcem se v dubnu stal Vladimír Blahuta.

Počet zaměstnanců podnik letos snížil o půl procenta na 3436 lidí. Jejich průměrné mzdy by měly proti loňsku vzrůst o deset procent na 19.200 korun. V celé zemi činila ve třetím čtvrtletí průměrná hrubá mzda 18.833 korun měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK