IDC: Český trh IT letos vzroste téměř o desetinu

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Tuzemský trh informačních technologií zaznamená v letošním roce růst kolem devíti procent z loňských 2,76 miliardy dolarů (66 miliard Kč). Odhaduje to analytická firma IDC. Růst by měl být podle analytika IDC Thomase Vavry tažen zejména vyšší poptávkou po softwarových aplikacích, ale i po bezpečnostních programech.

"Český IT trh se řadí mezi nejvyspělejší v regionu. Ukazatele, jako výdaje na IT v poměru k HDP či rozšíření mobilů, jsou srovnatelné s mnoha západoevropskými zeměmi," dodal Vavra.

Výkonnost tuzemského průmyslu informačních technologií by měly podpořit přímé zahraniční investice, které do této oblasti letos směřovaly. Mezi nejvýznamnější patří srpnové otevření vývojového centra americké společnosti Computer Associates za 1,1 miliardy korun v Praze. Na podzim otevřel své středisko sdílených služeb v Praze i německý výrobce podnikového softwaru SAP a konkurenční Oracle zahájil činnost pražského centra na podporu prodeje.

Zřejmě největší akvizicí počítačové firmy bylo ovládnutí tuzemské antivirové firmy Grisoft společnostmi Intel Capital a Enterprise Investors, které koupily 65procentní podíl za 1,2 miliardy korun.

Největší událostí roku v oboru informačních a komunikačních technologií byla podle nezávislého odborníka Jiřího Peterky privatizace Českého Telecomu, ve kterém koupila státních 51 procent za 82,6 miliardy korun španělská Telefónica. Za nejvýznamnější událost pak považuje vydání nového zákona o elektronických komunikacích, který například zavádí přenositelnost mobilních čísel, omezuje regulaci jen na trhy, kde není dostatečná konkurence, a zpřesňuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu.

Vstupem Telefóniky do Telecomu získal silného mezinárodního partnera i dceřiný mobilní operátor Eurotel. Poté, co v polovině roku koupil nejmenšího operátora Oskar světový gigant Vodafone, budou na českém trhu spolu s dalším operátorem T-Mobile soupeřit jen silné nadnárodní skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK