Koruna od rána mírně posílila na 28,92 Kč/EUR, k dolaru je slabší

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Česká měna od rána mírně posílila na 28,92 Kč/EUR. Vedle technických důvodů je příčinou i lepší nálada ve středoevropském regionu, řekl dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha. Vůči dolaru koruna mírně oslabila na 24,17 Kč/USD.

Na středoevropský region mohla mít podle Jeřichy mírně pozitivní dopad pondělní zpráva o zvýšení ratingu dlouhodobých devizových závazků Slovenska ze stupně A minus na známku A. Slovensko má nyní tento rating vyšší než ČR, Polsko nebo Maďarsko. Důvodem lepšího hodnocení byl zřejmě reformní pokrok Slovenska a vstup země do mechanismu kurzového režimu ERM II.

Na silnější kurz koruny mohla mít omezený vliv i zpráva, že výstavbě továrny Hyundai v ČR již nestojí v cestě žádní neústupní majitelé pozemků. Podle Jeřichy jsou však již nadějná očekávání ohledně příchodu automobilky do kurzu zahrnutá. Na kurzu by se tak výrazně projevilo pouze případné nečekané rozhodnutí postavit továrnu jinde.

Koruna se již od počátku prosince pohybuje v pásmu 28,90 až 29,15 Kč/EUR. Prostor pro další zpevnění je podle Jeřichy do konce roku omezený. Obchodování před Vánocemi je poklidné a na trhu je mnohem méně investorů. Analytici však připomínají, že menší počet hráčů zároveň zvyšuje riziko, že jediná spekulace může kurzem měny výrazně zahýbat.

Relativní klid panuje i na eurodolarovém trhu. Z USA i eurozóny v poslední době přicházejí poměrně příznivá čísla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK