Telecom podal trestní oznámení na provozovatele podvodné linky

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Český Telecom podal trestní oznámení na společnost MegaVox, která na podvodné telefonní lince láká lidi na údajnou výhru. Místo slibované výhry 400.000 korun však zákazníci na čísle 906 700 701 s minutovým tarifem 70 Kč provolali několik set korun, vysvětlil mluvčí Martin Žabka. Reakci MegaVoxu se nepodařilo získat.

Pracovníci Telecomu linku odhalili začátkem prosince. Firma pak vyzvala společnost Contactel, v jejíž síti je linka umístěna, aby ji zablokovala. "Linka je stále funkční a do dnešního dne provolalo na této lince několik tisíc zákazníků částku v řádu milionů korun a provoz neustává," uvedl Žabka.

K volání na audiotexové telefonní číslo lákaly tuzemské uživatele dopisy rozesílané polskou firmou Monte Carlo AB. Na lince ale se zákazníky 13 minut komunikuje automat. Lidé tak nejen že nic nevyhrají, ale jejich telefonní účet naroste téměř o tisícikorunu. Jen během prvního dne zaznamenal Telecom na číslo přibližně 900 hovorů.

Telecom poprvé na tento typ podvodných volání upozornil v listopadu 2004. Vedle monitoringu a technických opatření se snaží vyzývat ostatní operátory, v jejichž sítích bývají linky umístěny, aby podezřelá čísla blokovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK