Wall Street navzdory stávce nastoupila do práce jako obvykle

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. prosince (ČTK) - Světové finanční centrum na Wall Street v New Yorku dnešní první stávka zaměstnanců ve veřejné dopravě za 25 let závažněji nenarušila. Zdejší burzy a makléřské firmy se na stávku předem připravily zajištěním náhradní dopravy a dalšími opatřeními.

Nelegální stávku zorganizovala odborová organizace zaměstnanců v dopravě (TWU) poté, co se nedohodla na nové pracovní smlouvě s Metropolitním dopravním úřadem (MTA). Zastavení linek metra a autobusů naruší životy milionů lidí a může stát město až 400 milionů dolarů denně.

Newyorská akciová burza NYSE pro nepostradatelnou část zaměstnanců zajistila charterovou autobusovou přepravu a ostatní nechala pracovat z domova. "Jsme otevřeni jako obvykle," řekl mluvčí NYSE Ray Pellecchia. Připomněl, že NYSE zůstala v provozu i za poslední podobné stávky v roce 1980.

Řada lidí žijících na předměstích se dostala do New Yorku železnicí, kterou dnešní stávka neochromila. V permanenci byly taxíky, řada Newyorčanů se však vydala do práce na kolečkových bruslích, kolech nebo v rámci kondičního běhu.

Akciový trh Nasdaq, kde se na rozdíl od NYSE obchoduje elektronicky, rovněž nebude stávkou příliš narušen. Burza NYMEX, kde se obchoduje s energií nebo kovy, vypravila vlastní charterovou přepravu a pro nepostradatelné zaměstnance dokonce zařídila hotelové pokoje na dolním Manhattanu a v Jersey City.

Autobusy si objednala i řada bank jako Merrill Lynch, Goldman Sachs a JPMorgan Chase, které pro velkou část zaměstnanců rovněž zařídily domácí práci. "Pracujeme jako obvykle. Máme nouzový plán, avšak nečekáme žádné potíže," řekl mluvčí Goldman Sachs Peter Rose.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK