Klaus podepsal zákon, který umožní vyvlastnit pozemky v Ruzyni

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o výstavbě vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti. Řekl to ředitel tiskového odboru hradu Petr Hájek. Zákon umožní vyvlastnit pozemky pod budoucí třetí vzletovou a přistávací dráhou, a to za cenu obvyklou. Dráhu chce letiště začít stavět v roce 2007.

Letišti dosud nepatří asi čtvrtina pozemků, na kterých má dráha stát. Část z nich skoupily řádově za 500 korun za metr čtvereční nedávno firmy ze skupiny Penta a chtějí se na stavbě dráhy podílet. To ale letiště odmítá. Podle nedávného vyjádření ředitelky letiště Hany Černochové si to jako státní podnik ani nemůže dovolit.

S majiteli pozemků včetně Penty letiště jedná o jejich výkupu za cenu stanovenou znaleckými posudky. Jejich platnost nyní znalci obnovují. Podle dříve zveřejněných informací se znalecká cena pohybuje mezi 400 až 700 korunami za metr čtvereční.

Penta je podle mluvčí Jany Studničkové připravena s letištěm o prodeji svých pozemků jednat. O tom, zda na nově platný zákon o vyvlastnění pozemků podá Penta ústavní stížnost, zatím není rozhodnuto, řekla.

Znalci přitom pozemky nikdy nebudou posuzovat jako stavební parcely, které by v této oblasti mohly stát i několik tisícikorun za m2. Pozemky se totiž nacházejí v ochranném pásmu letiště a již nyní na nich nelze nic stavět, mohou být využity pouze pro zemědělskou činnost.

Letiště přitom mohlo pozemky vyvlastnit i bez zvláštního zákona. Dráha je již zanesena v územním plánu jako veřejně prospěšná stavba. Stát tak pozemky mohl vyvlastnit za tabulkovou cenu podle katastru, tedy dokonce za cenu nižší než posudkovou. I nadále ale podle Černochové dává letiště přednost výkupu pozemků po dohodě s vlastníky před vyvlastněním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK