Koruna oslabila k dolaru o 15 haléřů na 24,33 Kč/USD

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. prosince (ČTK) - Česká měna v úterý oslabila k dolaru o zhruba 15 haléřů na 24,33 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna odpoledne klesla na závěrečných 28,94 Kč/EUR. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Koruna pod hranicí 28,90 Kč/EUR narazila na odpor, který kurz odrazil zpět, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Ani rostoucí region nepomohl koruně k větším ziskům - nyní koruna nemá důvod dál posilovat, k překonání historického maxima by byl třeba silný impulz," dodal.

Dolar dnes korigoval své ztráty z předchozího týdne, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Americká měna podpořená slibnou statistikou naznačující růst ekonomiky při nízkých inflačních tlacích posílila z ranních 1,198 USD za euro na 1,189 USD/EUR. "Vrátila se tak tam, kde byla minulou středu," podotkl.

"Pokles koruny k dolaru je sice dobrá zpráva pro exportéry do dolarových oblastí, ale horší pro turisty, kteří se chystají oslavit příchod Nového roku na pláži v exotických mořích," poznamenal Pikora.

Koruna se již od počátku prosince pohybuje v pásmu 28,90 až 29,15 Kč/EUR. Prostor pro další zpevnění je podle dealera ING Wholesale Banking Josefa Jeřichy do konce roku omezený. Obchodování před Vánocemi je poklidné a na trhu je mnohem méně investorů. Analytici však připomínají, že menší počet hráčů zároveň zvyšuje riziko, že jediná spekulace může kurzem měny výrazně zahýbat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK