Akcie předních amerických firem šly dopoledne oběma směry

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických firem šly dopoledne na Wall Street oběma směry. Ceny ropy se mírně zvýšily a investoři prodávali emise farmaceutických koncernů po jejich výrazném pondělním růstu. Silný zájem dnes byl o tituly z finančního sektoru.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o nepatrných 0,03 procenta na 10.832,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v poledne, tedy v 18 hodin SEČ, klesl o 0,07 procenta na 2221,3 bodu.

Akciím finančních společností pomohla vzhůru dobrá výsledková zpráva společnosti Morgan Stanley. Obchodníci říkají, že jsou fundamentální faktory na trhu pozitivní. Jeden z klíčových ekonomických indikátorů navíc ukázal, že je ve Spojených státech inflace na úrovni velkoobchodů pod kontrolou.

Automobilový koncern General Motors klesl téměř o pět procent na 20 dolarů. Způsobila to zpráva společnosti J.D. Power and Associates, podle níž trojice největších amerických automobilek ztrácí v USA podíl trhu a ustupuje japonským rivalům, napsala agentura Reuters.

Výrobní ceny v USA klesly za listopad díky poklesu cen ropy nejvýrazněji za dva a půl roku. Jejich index se proti říjnu snížil o 0,7 procenta, oznámilo dnes statistické oddělení amerického ministerstva práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK