Rakouská Erste Bank zvítězila v tendru na rumunskou BCR

20.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUKUREŠŤ 20. prosince (ČTK) - Rakouská Erste Bank zvítězila v tendru na koupi většinového podílu největší rumunské banky Banca Comerciala Romana (BCR). Vlastník České spořitelny zaplatí za 61,88 procenta akcií BCR 3,75 miliardy eur, oznámil večer rumunský ministr financí Sebastian Vladeacu.

Přední rakouská banka ve výběrovém řízení porazila portugalskou bankovní společnost Millennium bcp. Tendr na BCR byl jednou z posledních příležitostí ke koupi velké státní banky ve východní Evropě.

"Tato privatizace posílí rumunský bankovní systém a pomůže mu získat konkurenceschopnost," řekl ministr Valdescu. BCR měla ke konci června bilanční sumu 7,3 miliardy eur, 4,5 milionu klientů a téměř 350 poboček.

Erste Bank byla analytiky v soutěži o BCR od počátku považována za favorita. Jednak je větší a jednak má s převzetím a restrukturalizacemi bank ve východoevropském regionu řadu zkušeností.

Erste koupila Českou spořitelnu i Slovenskou sporitelňu. Získala také banky v Maďarsku, v Chorvatsku a Srbsku. V Rumunsku se uchází ještě o spořitelnu CEC, která se bude privatizovat počátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK