Ruská společnost Stanko Impex Group koupila Škodu Machine Tool

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 21. prosince (ČTK) - Ruská strojírenská a obchodní společnost Stanko Impex Group koupila plzeňskou Škodu Machine Tool (ŠMT), výrobce největších obráběcích strojů, který dosud patřil do skupiny Škoda Holding. Plzeňské strojírny, které už se nyní věnují pouze výrobě zařízení pro energetiku a veřejnou dopravu, tak po dvou letech dokončily oborovou restrukturalizaci. Řekla to mluvčí holdingu Radka Pistoriusová. Cenu transakce ani jedna ze stran nebude zveřejňovat.

Stanko Impex Group se 1300 lidmi a tržbami kolem 100 milionů dolarů (téměř 2,5 miliardy korun) tvoří pět firem na výrobu a prodej univerzálních soustruhů, fréz a kovacích lisů ruské i zahraniční výroby. Dále provádějí opravy, modernizace a servis těžkých soustruhů a podle mluvčí také konstruují nové stroje. Působí na trzích v Rusku, na Ukrajině a v dalších zemí bývalého Společenství nezávislých států.

"Záměrem kupce je více posílit pozice ŠMT na světových trzích, kam vyváží téměř 90 procent produkce. Významnou oblastí je pro ni ruský trh," uvedla mluvčí. V minulých letech tam dodala Škoda téměř 2000 strojů a cítí velký potenciál v modernizacích. Stanko proto údajně plánuje investice do rozvoje výroby v Plzni.

Škoda Holding vyjednávala o prodeji ŠMT téměř dva roky. Více než rok byl vážným zájemcem rakouský EMCO Maier, s nímž se ale nedohodla na ceně. Zájem měly také dvě české firmy. Kvůli rostoucím tržbám ŠMT ale holding s prodejem nepospíchal. Podle zářijového vyjádření generálního ředitele Škody Holding Jiřího Zapletala byla hlavním parametrem prodeje nabídnutá cena, která měla vystoupat na několik set milionů korun.

ŠMT je významným dodavatelem těžkých obráběcích strojů a horizontek, v některých typech je světovou jedničkou. Loni utržila 750 milionů korun, letos očekává nárůst prodejů až k jedné miliardě. Podnik plánuje zisk 100 milionů korun, loni byl třetinový. Letos podepsal zakázky za 1,5 miliardy korun, loni za 1,8 miliardy, což je pětinásobek oproti roku 2003.

V srpnu uzavřela firma kontrakt na výrobu čtyř strojů za 600 milionů korun do Číny. Stroje na opracování velkých klikových hřídelí odebere v letech 2006 až 2007 firma Shanghai Marine Crankshaft. "Zejména na čínském a ruském trhu cítíme výrazné oživení," uvedl Zapletal. V Číně má ŠMT společný podnik v Harbinu, před sedmi lety otevřela v Pekingu kancelář. Významné postavení má také v Německu, kam dodala 31 horizontek a soustruhů, hlavně koncernům Siemens a Alstom. Letos se prosadila na Ukrajině, kam dodává obráběcí stroje za 200 milionů korun.

ŠMT je poslední prodávanou společností z portfolia Škody Holding, která nezapadá do dlouhodobé strategie její výroby. Holding prodal za čtyři roky 11 hlavních oborů s tržbami 7,7 miliardy korun a 4100 lidmi. Největší transakcí byl loňský prodej dceřiných firem Škoda JS, Kovárny a Hutě ruské strojírenské skupině OMZ, údajně za 1,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK