Americká energetická společnost Calpine vyhlásila bankrot

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 21. prosince (ČTK) - Americká energetická společnost Calpine byla nucena požádat o soudní ochranu před věřiteli, kterým dluží více než 22 miliard dolarů. Oznámila to firma. Dodala, že žádost předložená newyorskému konkurznímu soudu jí umožní pokračovat v běžném provozu jejích elektráren a dalších zařízení ve Spojených státech, Mexiku a Kanadě.

Společnost Calpine od konce roku 2003 prodělala 926 milionů dolarů. Soud firmě minulý týden nařídil, aby vrátila 312 milionů dolarů věřitelům, kteří vyjádřili nesouhlas s využitím prostředků z prodeje aktiv na nákup zemního plynu pro elektrárny. Toto rozhodnutí podle analytiků vyhlášení bankrotu urychlilo.

"Domníváme se, že Calpine potřebuje změnit svůj podnikatelský model ve světle pokračujícího vývoje na trzích s elektřinou a svých současným finančních poměrů," prohlásil nový generální ředitel společnosti Robert May. Dodal, že dosavadní úsilí o snížení dluhu prostřednictvím prodejů majetku a dalších kroků nebylo dostatečné.

Podle žádosti o ochranu před věřiteli činí aktiva firmy Calpine zhruba 26,6 miliardy dolarů a dluhy 22,5 miliardy dolarů. O bankrotovou ochranu požádaly rovněž tři divize společnosti, píše agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK