Sněmovna přijala nový zákon o veřejných zakázkách proti korupci

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. prosince (ČTK) - Nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, která mají omezit možnost korupce, schválila Poslanecká sněmovna. Norma má podle vlády přispět k větší transparentnosti při zadávání zakázek. Nový zákon počítá například s tím, že výběrové řízení na veřejnou zakázku již nebude možné směřovat na jednu konkrétní firmu. Předlohu, v níž poslanci provedli desítky úprav, nyní dostane k posouzení Senát.

Norma nově počítá s elektronickým zadáváním zakázky, což má podle ministerstva pro místní rozvoj přispět k větší transparentnosti a úsporám při zadávání veřejné zakázky. Vláda v zákoně navrhla také možnost zadávání zakázek pomocí tzv. společných nákupních subjektů. To může podle ministerstva vést k úsporám u vybraných komodit, které se nakupují ve velkém množství. Užitečné to bude i pro menší zadavatele, například obce, které se budou moci na zadání zakázky domluvit.

Zákon rozlišuje veřejné zakázky podle výše ceny na nadlimitní, podlimitní a malého rozsahu. Například u stavebních prací má být nadlimitní zakázkou ta, jejíž hodnota je vyšší než 186,713 milionu korun, u dalších typů dodávek či služeb limit nemá přesáhnout 14,91 milionu korun. V takovém případě musí být zakázka zveřejněna ve věstníku EU.

U podlimitních zakázek stačí zveřejnění pouze v Česku, platí pro ně také jednodušší prokazování kvalifikace nebo kratší lhůty. Pro veřejnou zakázku malého rozsahu vláda stanovila limit do dvou milionů korun, který se má podle sněmovny u zakázky na stavební práce ztrojnásobit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK