EU schválila převzetí čerpacích stanic Aral rakouskou OMV

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 21. prosince (ČTK) - Antimonopolní úřad Evropské komise schválil převzetí čerpacích stanic Aral v České republice rakouskou společností OMV. Ta se tak stane největší zahraniční sítí v tuzemsku a celkovou jedničkou českého trhu pohonných hmot.

"Komise došla k závěru, že transakce nijak závažně neomezuje konkurenci v Evropském hospodářském prostoru ani v jeho podstatné části, a toto spojení proto schválila," uvedla komise ve sdělení podle agentury Reuters.

OMV převezme 70 pump Aralu a bude mít na českém trhu dohromady 216 čerpacích stanic. Analytici odhadují hodnotu transakce na tři až čtyři miliardy korun. Loni měla česká síť Aralu tržby asi 258 milionů eur.

V současnosti má OMV na českém trhu desetiprocentní podíl a koupí stanic Aralu ho zvýší zhruba na 18 procent. Jejím cílem je získat 20 procent; firma dala najevo, že do roku 2008 chce podobný podíl mít i v dalších 13 zemích střední a východní Evropy.

Síť Aral prodal OMV britský ropný koncern BP, který dospěl k závěru, že udržování této aktivity na českém trhu není v souladu se strategií firmy. BP krátce po převzetí Aralu v roce 2003 prodala OMV i pumpy této sítě na Slovensku a v Maďarsku.

OMV je největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední a východní Evropě. Její tržby činí téměř deset miliard eur ročně a zaměstnává kolem 6500 lidí. V současnosti provozuje zhruba 2500 stanic ve 13 evropských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK