Koruna oslabila na 24,50 Kč/USD, k euru celý den klidná

21.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. prosince (ČTK) - Česká měna pokračovala v oslabování vůči americkému dolaru. Od rána ztratila zhruba 15 haléřů a dostala se až na 24,50 Kč/USD. Vůči euru byla po celý den klidná a uzavřela nepatrným oslabením na 28,96 Kč/EUR, vyplývá z informací společnosti Patria Online.

Obchodování na trhu se s blížícími svátky zklidnilo. Jedinou důležitou událostí bude čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o úrokových sazbách. Analytici jednotně očekávají ponechání sazeb na současné úrovni dvou procent. Zdražování úvěrů bude podle nich pokračovat až v příštím roce.

"Koruna se již do konce roku nevymaní z pásma 28,85 až 29,15 Kč/EUR a hlavně z pravé vánoční letargie," řekla ekonomka Markéta Šichtařová. S menším počtem hráčů na trhu se však zároveň zvyšuje riziko, že jediná spekulace může kurzem měny výrazně zahýbat.

Dolar v posledních dnech vůči euru posiluje. Dnes podle ekonoma Vladimíra Pikory naprosto ignoroval zprávu, že hrubý domácí produkt USA rostl ve třetím čtvrtletí jen o 4,1 procenta, zatímco původně se udávalo číslo o dvě desetiny vyšší.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank však dnes kurz dolaru reagoval na nečekaně vysoký počet nově zahájených staveb. V příštím roce ale očekává oslabování americké měny ze současných úrovní nad 1,18 USD/EUR až na 1,30 USD/EUR. Důvodem bude ukončení období růstu úrokových sazeb v USA, zpomalení americké ekonomiky a mírné oživení eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK