Americké akcie ve středu posílily navzdory dalšímu poklesu GM

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu posílily díky příznivým výsledkům společnosti FedEx a vlně fúzí v technologickém a realitním sektoru. Největší světová automobilka General Motors však pokračovala v poklesu.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,26 procenta na 10.833,73 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,25 procenta na 1262,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,42 procenta na 2231,66 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost FedEx, která je největším leteckým přepravcem expresních zásilek na světě, posílila o 5,3 procenta. Firma oznámila, že ve druhém finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o třetinu na 417 milionů dolarů. "FedEx přišel se silnou zprávou, která samozřejmě pomohla mnoha titulům," řekl analytik Noah Blackstein ze společnosti Dynamic Power American Fund.

Automobilka General Motors se však propadla o čtyři procenta a dostala se na více než 20leté minimum. Investiční společnost Tracinda, kterou vlastní miliardář Kirk Kerkorian, totiž prodala 12 milionů akcií GM. Snížila tak svůj podíl v automobilce na 7,8 procenta z předchozích 9,9 procenta.

General Motors letos proděla téměř čtyři miliardy dolarů. Firma se potýká s poklesem podílu na domácím trhu a stoupajícími náklady na suroviny a zdravotní péči.

Na devizovém trhu dolar převážně posiloval za nízkého objemu obchodů. Trh podle analytiků ignoroval údaje o konečné revizi vývoje americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, které ukázaly mírně nižší růst, avšak poněkud vyšší inflaci. "Chyběla zpráva, která by byla jasným katalyzátorem pohybu dolaru," řekl Greg Anderson z banky ABN Amro.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,1832 USD. K japonskému jenu dolar posílil o 0,2 procenta na 117,30 JPY. Předtím se vyšplhal až na týdenní maximum 117,49 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK