Lidé v Brně můžou ode dneška sledovat digitální TV vysílání

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/BRNO 22. prosince (ČTK) - Obyvatelé Brna a okolí mohou od čtvrtka sledovat digitální televizní vysílání a poslouchat šest digitálních rozhlasových stanic. Programy jsou součástí řádné digitální sítě, jejíž testovací provoz dnes zahájila společnost Radiokomunikace. Oznámil to Radek Zeman ze zastupující mediální agentury. Brno se tak stalo teprve druhým městem ČR, kde stálé digitální vysílání začalo.

Nutností pro příjem digitálních programů je ale zapojení přístroje zvaného set-top box, jakéhosi převaděče či konvertoru signálu. Cena základních přístrojů nyní začíná asi na 2000 korunách a očekává se, že v budoucnu bude stejně jako třeba u mobilních telefonů v době jejich nástupu klesat.

Nyní tedy mají lidé v Brně a okolí přes digitální vysílání v systému DVB-T možnost sledovat programy ČT1, ČT2, ČT24 a Novu a poslouchat stanice ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo Leonardo, ČRo D-Dur, Rádio Česko a soukromou Frekvenci 1. Naladit je bude možné na 40. kanále.

"Slíbili jsme, že diváci v Brně budou moci sledovat digitální televizi od února, tímto testovacím vysíláním jsme tedy v předstihu," uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel úseku vysílacích služeb Radiokomunikací Martin Roztočil. S ostrým startem sítě počítá firma 9. února, tedy den před zahájením zimních olympijských her; v ten samý den by měl přes DVB-T začít vysílat i nový sportovní kanál České televize. Radiokomunikace také ve stejný den spustí další vysílač; do té doby bude využívat jen vysílače Hády.

Signál podle propočtů Radiokomunikací pokryje nejen Brno, ale i okolní města a obce, například Kuřim, Židlochovice nebo Pohořelice. "Podle našich výpočtů by mělo mít možnost vysílání sledovat na dobrou venkovní přijímací anténu kolem 630.000 nových diváků," uvedl Roztočil.

Digitální vysílání DVB-T bylo dosud výsadou Prahy a okolí. V Praze nyní fungují dvě digitální sítě, jedna v ostrém režimu, druhá ve zkušebním. Celkem lze v Praze nyní naladit sedm TV programů a 11 rozhlasových stanic. Kromě digitálně vysílaných programů, které jsou nyní i v Brně, je v hlavním městě navíc Prima, hudební stanice Óčko a teleshoppingová TV Top; od nového roku by se měly v Praze objevit další dvě TV stanice.

V budoucnu, ve výhledu několika let, vznikne postupným vypnutím současného analogového vysílání šest digitálních sítí, v nichž bude 24 volně šiřitelných celoformátových, tematických i regionálních programů; je však možné, že s nástupem dalších nových technologií se počet programů nakonec ještě zdvojnásobí. Přechod na digitální vysílání čeká všechny země EU; v současné době se uvažuje o tom, že poslední analogový TV vysílač v členských zemích se zřejmě vypne do roku 2012, objevily se ale i úvahy, zda by to nemělo být dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK