Rychlé připojení k internetu rostlo nejrychleji v historii

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Počet tuzemských uživatelů vysokorychlostního internetu letos rostl nejrychleji v historii. V rozhovoru pro to uvedla ministryně informatiky Dana Bérová. Vysokorychlostní přípojku mělo podle posledního šetření EU letos na podzim 5,5 procenta Čechů, což je proti loňsku dvojnásobek a představuje to kolem 560.000 uživatelů.

Údaj neobsahuje neveřejné sítě, státní instituce ani pronajaté okruhy. "ČR patří k zemím s nejvýraznějším nárůstem počtu přípojek. Je to jistě i proto, že máme co dohánět," dodala ministryně.

V příštím roce by mohl být podle ministryně nárůst ještě zřetelnější také díky podpoře z fondu pro rozvoj vysokorychlostního přístupu k internetu, který ministerstvo spravuje. Ministerstvo bude příští rok na podporu zavádění broadbandu rozdělovat 200 milionů korun. Do začátku prosince se sešlo 209 platných žádostí o celkovou částku 960 milionů korun.

Za největší událost letošního roku Bérová považuje privatizaci Českého Telecomu. Před prodejem přes kapitálový trh zvítězilo výběrové řízení, ve kterém nakonec uspěla španělská Telefónica a za 51procentní podíl zaplatila 82,6 miliardy Kč. "Jsem ráda, že ministerstvo zvítězilo ve sporu, jakým způsobem Telecom privatizovat," dodala ministryně.

Velmi důležitý byl podle ní dynamický rozvoj transakční části portálu veřejné správy, přes kterou kolem 40.000 organizací a firem státu zaslalo už pět milionů formulářů v elektronické podobě. To je podle ní důkazem toho, že na elektronickou podobu má význam převádět takové agendy, které jsou nejpoužívanější, a těmi jsou agendy podnikatelské. Za největší počin ministerstva pak pokládá přijetí nového zákona o elektronických komunikacích.

Ve výčtu největších událostí roku se odborníci oslovení ČTK většinou shodují. Podle šéfa české a slovenské pobočky Microsoftu Jiřího Deváta byl rok 2005 rokem definitivní globalizace českého ICT průmyslu. "Telekomunikační operátoři se přiženili tu do španělské, tu do britské rodiny, či se alespoň dali dohromady mezi sebou. Prahu počtvrté navštívil Bill Gates a poprvé byl zatčen český tvůrce globálních počítačových virů," uvedl. Microsoft také koncem roku uzavřel dohodu s CzechInvestem o založení inovačního centra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK