Koruna za vánočního obchodování mírně posílila k euru i dolaru

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Koruna ve čtvrtek za vánočního obchodování mírně posílila. Vůči euru zpevnila o několik haléřů na 28,91 Kč/EUR, což odpovídá vývoji v celém středoevropském regionu. K dolaru nepatrně korigovala ztráty předchozích dnů a dostala se na 24,44 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Online.

Na trhu nejsou žádné nové zprávy. Bankovní rada České národní banky sice jedná o nastavení úrokových sazeb, ale analytici jednotně očekávají ponechání sazeb na současných dvou procentech. "Ani následný komentář by neměl přinést překvapení," řekl Tomáš Vlk z Patria Online.

Zdražování úvěrů podle ekonomů přijde až v příštím roce. Centrální banka prý posune základní sazbu na 2,5 procenta, a to ve dvou krocích. Experti připomínají, že ČNB v lednu zřejmě bude muset snížit svůj přemrštěný odhad inflace, a že zvyšování sazeb již nevypadá tak naléhavé jako před několika měsíci.

Po zbytek roku by se koruna měla obchodovat v pásmu 28,85 až 29,15 Kč/EUR, odhadla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Zatím se ani nenaplnilo riziko, že s menším počtem hráčů na trhu by mohla kurzem zahýbat i menší spekulace.

Dolar v posledních dnech zpevnil a i dnes se drží blízko silných hodnot. Z USA se dnes neočekávají zásadní čísla. Na kurz však mají vliv i zprávy o možnosti růstu sazeb v eurozóně. ECB by prý mohla v roce 2006 zvýšit sazby dvakrát, poprvé by zvýšení mohlo přijít v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK