Český statistický úřad bude mít na internetu veřejnou databázi

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Český statistický úřad zpřístupní od 1. ledna na svých webových stránkách tzv. veřejnou databázi. Zařadí se tak mezi stále širší okruh statistických úřadů, které budují výstupní databáze pro externí uživatele. Sdělil to mluvčí předsedy ČSÚ Roman Prorok.

Veřejná databáze je jednotným informačním systémem, který je určen pro laickou i odbornou veřejnost. Do veřejné databáze se postupně převádějí všechny standardní výstupy statistických dat úřadu. V systému budou ukládána i některá statistická data z externích zdrojů, především z ministerstev, kde jsou zřízena pracoviště státní statistické služby.

Nabídka dat je zatím omezená, ale bude se postupně rozšiřovat. V současnosti tvoří největší část údajů data ze sčítání lidu, domů a bytů a vybrané tabulky z publikací ČSÚ, včetně ročenek. Ve veřejné databázi se postupně budou objevovat statistické údaje ze všech sledovaných oblastí. Její součástí jsou i data regionální statistiky.

Veřejná databáze však neobsahuje individuální údaje získané za jednotlivé podniky či domácnosti. Je to systém pro prezentaci statistických dat s přísnou ochranou důvěrnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK