Koruna po historickém rekordu 28,80 Kč/EUR klesla k 29,00 Kč

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. prosince (ČTK) - Česká měna odpoledne následkem nízkých objemů obchodování posílila na okamžik na 28,80 Kč za euro, čímž o čtyři haléře vylepšila historické maximum z počátku prosince. Poté se ale rychle vrátila zpět a po 17:00 stála na 28,98 Kč/EUR. Vůči dolaru se po většinu dne pohybovala kolem závěrečných 24,40 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Dva dny před Štědrým dnem si pro nás koruna přichystala dáreček, když posílila na nové historické maximum," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. V pozadí tohoto pohybu nestála žádná nová data, ale malý objem obchodu na trhu. Ve chvíli, kdy je trh jen málo likvidní, lze relativně snadno strhnout kurz jedním směrem, dodal.

"Právě větší množství nákupních příkazů na 'mělkém' trhu mělo za následek překonání dřívějších maxim," doplnil analytik Patria Online Tomáš Vlk. Nové zprávy na trhu nebyly, bankovní rada ČNB podle očekávání ponechala sazby beze změny. S rekordně silným kurzem se vize dalšího brzkého zvyšování úrokových sazeb rozplynula jako pára nad hrncem, poznamenal Pikora.

Ve zbylých dnech roku nelze podle Vlka vyloučit další výraznější pohyby kurzu. "Do konce roku již víc známek života čekat nemůžeme; na obnovení výraznějšího posilování i nárůst obchodní aktivity si musíme počkat do 2. ledna," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Analytik Komerční banky Jiří Škop neočekává, že by koruna do konce roku nabrala nový trend a vyskočila z rozmezí 28,85 až 29,15 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK