Stávkující odboráři newyorské MHD souhlasí s ukončením protestu

22.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. prosince (zpravodaj ČTK) - Stávkující zaměstnanci v newyorské dopravě souhlasí s ukončením tři dny trvajícího protestu, zatímco vyjednávání o kolektivní smlouvě budou dále pokračovat. Po dnešním jednání to oznámila státní smírčí komise, která vystupovala v roli zprostředkovatele.

Časový plán obnovení provozu metra a autobusů nebyl zatím zveřejněn. Nicméně se očekává, že stávkující se vrátí do práce ještě během dneška. K úplnému obnovení systému hromadné dopravy, který denně využívá v průměru sedm milionů cestujících, je podle představitelů dopravního podniku MTA potřeba 12 až 24 hodin.

Stávka začala v úterý časně ráno místního času poté, kdy ztroskotala jednání o zvýšení mezd a zejména o výši spoluúčasti zaměstnanců na zdravotní péči a důchodovém pojištění. Protest, který soud bezprostředně označil za protizákonný, protože podle právního řádu státu New York nesmějí zaměstnanci ve veřejných službách stávkovat, zcela ochromil newyorskou veřejnou dopravu.

Ve snaze přimět členy odborové organizace TWU k návratu do práce udělil soudce odborovému svazu pokutu milion dolarů za každý den ve stávce. Vysoké peněžní tresty hrozí i jednotlivým stávkujícím členům TWU. Pokud by stávka pokračovala, vystavovali se odboroví předáci hrozbě vězení.

Podle předběžných odhadů způsobila stávka městskému dopravnímu podniku ztrátu asi miliardy dolarů. Finanční škody ve výši stovek milionů dolarů přinesla i obchodníkům, majitelům restaurací a podnikatelům v cestovním ruchu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK