Spor mezi Čeprem a Tukovým průmyslem soudce opět odročil

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Spor mezi společností Čepro a firmou Tukový průmysl o pohledávce ve výši 2,8 miliardy korun soudce Městského soudu v Praze opět odročil. Důvodem je doplnění dokazování včetně výslechu minimálně jednoho nového svědka. Další jednání se bude konat 22. února 2006.

Na žádost Čepra bude vyslechnut bývalý předseda představenstva Čepra Zdeněk Sedmík, který podle výpisu z obchodního rejstříku zveřejněného na internetu zastával tuto funkci do května 2003. Do jednací síně by se měl dostavit osobně, uvedl soudce. Soudce také na žádost Tukového průmyslu zváží výslech zaměstnankyně této firmy Marcely Medřické.

Výslech se bude týkat existence veřejného celního skladu Tukového průmyslu v prostorách společnosti Čepro. Očekává se také odpověď na otázku, jaké zboží mohlo být v těchto prostorách uloženo na základě smluv mezi těmito firmami z let 1998 a 1999.

Částka 2,8 miliardy korun představuje pokutu celního úřadu společnosti Tukový průmysl, která do oběhu vydala neproclené pohonné hmoty. Tukový průmysl tvrdí, že za porušení povinností může Čepro, které palivo skladovalo a bez souhlasu vydalo. Po Čepru proto požaduje zaplacení této částky. Státní firma ale obvinění odmítá.

Pohledávka Tukového průmyslu má původ u společnosti Bena, která využívala skladové prostory Čepra od roku 1994. Bena v nich údajně skladovala pohonné látky nakoupené v tuzemsku, ale i nezdaněné zboží ze zahraničí. Při odčerpávání však firma podle policie nerozlišovala, zda jde o české, nebo zahraniční zboží.

V roce 1996 uzavřela Bena smlouvu s Tukovým průmyslem, který v rámci kapacit Čepra provozuje veřejný celní sklad. Zboží, které je zde uloženo, se proclívá až při odbavení ze skladu. Do tohoto skladu začala Bena údajně ukládat nakoupené pohonné hmoty. Když firma zboží odebírala, měl Tukový průmysl podle policie povinnost zajistit jeho proclení, což neudělal. Podvod odhalili celníci při kontrole ropných produktů ve veřejném celním skladu. Zda pokutu zaplatí Bena, nebo Tukový průmysl, soud zatím nerozhodl.

Čepro čelí i dalším pohledávkám, které jsou rovněž spojeny se společností Bena. Al Batal General Trading si nárokuje buď 264.000 tun pohonných hmot, nebo částku zhruba 2,6 miliardy korun. Firma M Port uplatňuje 348 milionů korun. Čepro i tyto pohledávky považuje za neoprávněné.

Finanční situace Čepra se kvůli těmto sporům na přelomu roku zhoršila. Stát se proto prostřednictvím Fondu národního majetku zaručil za bankovní úvěry určené na provozní financování, investice a k zajištění daňových plateb. Letos firma vykázala ztrátu, což vedlo k odvolání generálního ředitele Tomáše Kadlece. Od září jej nahradil bývalý šéf Unipetrolu Pavel Švarc.

Čepro se zabývá především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje kolem 190 čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv. Loni firma hospodařila se ztrátou 37,7 milionu, o rok dříve vykázala zisk 155,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK